Què és el moviment Zero waste?

Què és el moviment Zero waste?

El zero waste o zero residus és una iniciativa que té com a objectiu viure generant la mínima quantitat d'escombraries possibles. Aquest moviment neix de la problemàtica que ha suposat, especialment en els últims 60 anys, la popularització de la cultura del consum d’un sol ús.

 

Residu Zero és una filosofia de vida que ens anima a reduir els nostres residus al màxim, a reutilitzar tot el possible i sobretot a reduir el nostre consum.


Aquesta manera de consumir,  genera una despesa evitable a més d'omplir el planeta d'escombraries i de gastar recursos que no podrem recuperar, deteriorant la natura i afectant la qualitat de vida i la salut de les persones.

El residu zero es basa en evitar els productes d'un sol ús i prioritzar l'ús de productes de llarga vida i que generin el mínim impacte possible, com pot ser la cosmètica sòlida, l'ús de productes reutilitzables per a la compra o per la llar.

 

La filosofia Zero Residus és una lluita en contra del consum compulsiu. Si ens fixem en les nostres deixalles ens adonarem de l'absurd que és el sistema de consum en què vivim. Som adictes al consum!

 

El pilar bàsic del residu zero són les famoses “erres”

Preocupar-te per reduir els residus que generes en el teu dia a dia afavorirà el canvi cap a una economia més circular

  •  Rebutja: No consumeixis sense sentit, pensa si realment ho necessites abans de comprar.  Aprèn a dir “No, gràcies!”. Dir que no, és gratis i t'estalviaràs  molts residus innecessaris. Comença dient que no a les bosses (de paper i de plàstic), a les palletes, a la publicitat que et donen al carrer, als regals de les fires i congressos (ja sabem on acaben aquest tipus de coses)…
  •  Redueix: Disminueix el consum revisant les teves “necessitats”.
  •  Reutilitza: Substitueix tots els productes d'un sol ús per alternatives reutilitzables. Dona una ullada a les botigues de segona mà.
  •  Repara: quan alguna cosa se t'espatlli i torna a donar-li vida.
  •  Recicla: Si no has pogut rebutjar, reduir ni reutilitzar, la millor opció és reciclar.
  •  Rot (compostar): La matèria orgànica és un recurs molt valuós i fàcil d'aprofitar. Composta a casa o tira-ho al contenidor de la fracció orgànica.
  •  Repensa: Valora què consumeixes, com i per què. Saber d'on procedeix, com s'ha fabricat i què passa quan rebutges el que has comprat t'ajudarà a aconseguir un consum més conscient i responsable. 

 

Com puc aconseguir una llar sense residus, sense tòxics i més saludable?

No cal que et tornis una activista radical, simplement, porta al teu dia a dia una filosofia de consum més responsable i conscient. La majoria tenim més del que necessitem. El més sostenible és utilitzar el que ja tenim, encara que sigui de plàstic.

Aconseguir reduir els nostres residus no és fàcil, cal esforçar-se, planificar, pensar abans de comprar, organitzar-se. "Des-apendre", canviar hàbits, trencar amb el consumisme. Però està a l'abast de tots.

Aplica les “ERRES” en la teva vida i busca alternatives per a reduir els residus i els tòxics en tot allò que consumeixes.

 

Consells a seguir per a un estil de vida zero residus, en quatre àmbits de la teva vida diària:

Una llar sense tòxics i sense plàstics.

Passa't a la neteja natural en la teva llar. Utilitza ingredients fàcils i efectius però sense tòxics.

Cosmètica sòlida natural i sense tòxics.
El primer és que facis una revisió dels productes que tens. Tenim tendència a acumular coses: tira el que estigui caducat, regala el que no usis, utilitza el que ja tens.

A l'hora de comprar tria cosmètica sòlida que tingui diverses funcions i que vinguin en envasos reciclables o reutilitzables... Sabó, xampú, condicionador, desodorant, dentifrici, etc. en format sòlid.

Trobaràs un munt d'alternatives que t'ajudaran a reduir els residus i els tòxics en el bany.

Higiene íntima reutilitzable.
Les compreses i tampons tenen més d'una alternativa ecològica i sostenible

Copa Menstrual. Tan fàcil d'usar com un tampó, fabricada amb silicona per a ús mèdic i 100% hipoal·lergògena. En lloc d'absorbir el flux menstrual, el recull sense causar pèrdues i respectant l'entorn vaginal. Pots portar-la posada fins a 12 hores sense buidar i amb les cures correctes et durarà fins a 10 anys. És l'alternativa més econòmica i sostenible per a la teva menstruació!
Compreses de tela reutilitzables. Si no t'atreveixes amb la copa t'animo que provis les compreses. No fan olor, absorbeixen, es netegen bé, transpiren… Una experiència totalment diferent de la que tens amb les compreses d'un sol ús. Una inversió que val la pena, amb un bon manteniment poden durar anys.

Compra a granel i local.
Consumeix productes locals i de temporada. A més, compra a granel sempre que puguis.

Abans d'anar a la compra has de pensar On compraràs? El meu consell és: Més mercat i menys supermercat! En general els comerços locals, estan més oberts a acceptar les teves bosses i tuppers reutilitzables 🙂.
Una vegada decidit el lloc o llocs, necessites un kit per a fer la compra. Comença revisant tot el que ja tens i que pots utilitzar: tuppers, bosses, pots…

Aquest és el meu kit bàsic per a fer la compra:

  • Bosses de roba. Per a les fruites i verdures més petites i per a comprar a granel fruita seca i llegums. Les peces grans (síndria, plàtans, porro…) les porto sense bossa.
  • Bosses de malla grans per a les patates i les cebes.
  • Bosses grans per a ficar-ho tot.
  • Tuppers hermètics de vidre. Per a comprar productes frescos de la carnisseria, peixateria, xarcuteria… Si tens tuppers de plàstic hermètics en bon estat, aprofita'ls.
Bàsics reutilitzables

Quan surtis de casa fes-te amb un kit bàsic. Bossa de roba, ampolla d'acer inoxidable o vidre...

 

És interessant com a consumidorxs, que ens plantegem si existeixen alternatives més amoroses i sostenibles als productes convencionals.

 

 Aquests són els punts bàsics per a començar a reduir els teus residus i caminar cap a un estil de vida amb menys residus. Són moltes més les coses que pots fer. Però és important anar a poc a poc.

 

 

Dejar un comentario

Por favor tenga en cuenta que los comentarios deben ser aprobados antes de ser publicados