Raons per a passar-te a una neteja ecològica.

Pot ser que la teva llar estigui plena de plàstic, però, també, sense adonar-te, de tòxics que poden perjudicar la teva salut.

Els occidentals passem més del 90% del nostre temps en espais tancats, sobretot a casa. Estem exposats a infinitat de substàncies contaminants presents en ambientadors, pesticides domèstics, pintures, plàstics, productes de neteja...  Aquestes substàncies amb freqüència i fins i tot a nivells molt baixos de concentració, poden causar efectes perjudicials sobretot en dones embarassades i nens petits.

No ens enganyem, viure en una llar lliure al 100% de tòxics és difícil. Però qualsevol disminució en la nostra exposició a contaminants químics redueix el risc a una sèrie de problemes de salut.

Quines substàncies ens preocupen i on es troben?

Entre els grups de substàncies que més preocupen estan el dels bisfenols (sobretot el bisfenol A), ftalats, retardants de flama, pesticides domèstics així com el d'algunes substàncies que poden trobar-se en ambientadors i també en els productes de neteja. A més dels compostos que poden alliberar-se a l'ambient en el moment de la seva utilització, amb freqüència poden també originar una contaminació residual que persisteix en les nostres llars.

Els productes de neteja són un canal important d'entrada de substàncies tòxiques a la llar i sobre el que pot actuar-se de forma relativament senzilla, és decisió nostre triar els productes de neteja que volem.

El màrqueting ens han fet creure que hem d'utilitzar una àmplia gamma de productes, i que per a netejar cal emprar substàncies molt fortes, gairebé com si s'estigués esterilitzant un quiròfan, no tenim el costum de parar-nos a mirar i saber què és el que estem comprant.

Si coneixem els ingredients que porten molts dels productes de neteja que utilitzem i som conscients dels riscos que aquests impliquen, podrem reduir la presència de molts tòxics en la nostra llar i, amb això, en els nostres organismes.

 



Netegem per tenir una casa neta i sana, però sense adonar-nos inhalem, ingerim i absorbim a través de la pell, totes aquestes substàncies que ens emmalalteixen.

Les intoxicacions amb productes de neteja són una de les principals causes d'accidents en la llar que acaben a urgències. I les etiquetes de molts d'aquests productes adverteixen d'alguns d'aquests riscos.

S’ha demostrat que moltes malalties estan lligades a factors ambientals, un dels efectes més clars de l'ús de certs productes de neteja és, per exemple, l'increment del risc de patir asma i altres problemes respiratoris. Especialment en treballadors del sector de la neteja.

Però són més els problemes que poden veure's causats o potenciats per la utilització d'aquests productes. Nombrosos estudis científics els classifiquen com a cancerígens, irritants, neurotòxics, al·lergògens, sensibilitzants d'alteració hormonal, de generació d'anomalies congènites

No obstant això, els comprem!

Necessitem els bacteris per viure.

La Teoria de la higiene  de David Strachan diu:  "El contacte amb agents microbians estimula la maduració del sistema immune i la seva capacitat de distingir els agents inofensius dels agressius, evitant reaccions desmesurades davant al·lèrgens ambientals comuns. "

Tenir una casa lliure de microbis, gèrmens, és poc possible i gens sa. El cos humà és l'exemple clar que tant el bo i el dolent necessiten viure en simbiosi. Viure en entorns excessivament asèptics pot tenir conseqüències sobre la maduració del sistema immunitari.

Per totes aquestes raons jo trio productes ecològics.

Sigui per moda (greenwashing) o per consciència ambiental cada vegada més marques etiqueten els seus productes d'ecològics, però amb això, no n'hi ha prou i és millor informar-se bé sobre quins etiquetatges  tenen aquests productes i de si són realment exigents. Hi ha molts productes que s'etiqueten com a “ecològics” només perquè han prescindit d'un tipus de components, però que tenen molts altres que són perjudicials. 

No n'hi ha prou que un producte digui que és ecològic perquè realment ho sigui. A vegades un producte presumeix de tal cosa només per no contenir fosfats, però això no implica que no contingui altres coses. Hem de mirar quines etiquetes i certificacions te.

 

Segells recomanats i fiables:

Eco-garantie confirma un control independent de caràcter ecològic, productes orgànics, prohibició de provar els productes en animals, productes lliures d'elements petroquímics i materials biodegradables.

Eco-control. és sinònim de cosmètics naturals certificats i productes ecològics.
El segell EcoControl és un organisme de certificació acreditat i acreditat pels estàndards NCS, NCPS i NATRUE.
A més, des de 2013 EcoControl certifica la sostenibilitat de les empreses segons l'estàndard CSE, així com les matèries primeres ecològiques vegetals per al seu ús en cosmètics naturals.

Eco-label. L'Etiqueta Ecològica Europea (ECO-Label) té com a objectiu identificar i promoure productes ecològics. La seva concessió es basa en múltiples criteris al llarg de tot el cicle de vida del producte. Aquests criteris els estableix un organisme independent que no intervé en el mercat. La seva aplicació està controlada per un procés de certificació i auditoria (requeriments específics segons ISO 10424).



L'olor de net no fa olor de res, en principi.

Una cosa important a considerar és que no ha de confondre's que una cosa estigui neta amb què faci olor d'alguna cosa. De fet, entre les substàncies químiques que més problemes donen estan les fragàncies sintètiques. 

Les fragàncies sintètiques són un element important de preocupació de molts científics. En primer lloc per la gran quantitat de productes en què es troben (detergents de roba, productes neteja, ambientadors, pesticides, sabons, cremes). En segon terme, perquè en les etiquetes no es detallen quines substàncies concretes les integren (la llei no obliga a això). I, en tercer lloc, perquè moltes de les substàncies emprades són perjudicials. 

Com netejo sense tòxics?

Existeixen solucions naturals que s'usaven perfectament abans que la indústria crees la falsa necessitat d'utilitzar productes químics sintètics. Solucions que permeten prescindir de la compra de productes preparats. Si els uses, és possible que gastis menys, no hagis de tornar a comprar-los tan sovint i, al mateix temps, tinguis menys tòxics que preocupar-te.

Hi ha dos ingredients bàsics que no poden faltar en una neteja sense tòxics, són la base per fer altres netejadors o fer-los servir directament.

El bicarbonat de sodi s'obté de la calç i la sal; això fa que sigui un producte de neteja amb un impacte ambiental molt baix, és sostenible perquè és respectuós amb el medi ambient i amb la nostra salut.
El pots fer servir per a rentar els plats, desgreixar el forn, desembussar desguassos i eliminar males olors. Jo l'utilitzo per a preparar un netejador multiús

El vinagre no està registrat com a desinfectant, però està demostrat que pot matar la salmonel·la i l'E.coli. Com a conseqüència, el vinagre pot ser usat per a netejar gairebé totes les superfícies de la casa. És un producte que va ser molt utilitzat en la neteja de les llars durant moltíssim temps. Pel seu contingut àcid desincrusta i és un bon anticalç i desinfectant suau. Podem netejar amb ell els terres, afegint-ho a l'aigua, igualment els vidres, taulells, i moltes coses més.

Afegint sal o bicarbonat tindrem un netejador multiús. Fins i tot per al forn, al que pot ajudar afegir una mica de sabó.

Un dels llocs en els quals se solen usar substàncies més fortes són els banys. Moltes vegades és suficient amb deixar actuar unes hores el vinagre i el bicarbonat, pot potenciar-se afegint àcid cítric.

Hi ha moltes altres solucions senzilles que poden permetre'ns no usar a casa productes que continguin substàncies perilloses, tot és cosa d'indagar una mica.

Però això t'ho explico un altre dia que avui ja t'he deixat anar un bon rollo!

 

Si tens dubtes o vols compartir qualsevol cosa, et llegeixo als comentaris!

 

Fins aviat,

Font: Hogar sin tóxicos

Sobre els productes de neteja

Sobre els perfums

 

 

Dejar un comentario

Por favor tenga en cuenta que los comentarios deben ser aprobados antes de ser publicados